Cikkeink

Dave Castron és a dumbbelljei

 

 

 

 

 

 

Egy újabb február és egy újabb CrossFit Open. Elkezdődött az év, és mindenki találgatni kezdte, na vajon mit talál ki Dave Castro erre az évre.

Kezdetben az open arról szólt, amiről minden sportnak szólnia kellene. Az együtt mozgásról! Az élsport és a szabadidős sportolás találkozott, hiszen fiatal, idős, fiú, lány minimális eszköz igényű wodokkal minden évben megmérettetheti magát a világ összes crossfitterével. Ide tartozik Rich Froning, Matt Fraser és Józsi Bácsi is, aki a súlyemelős múltjával a 60 plusszos korosztályban jó eséllyel nyeri a maxolós wodokat. 

Nagyon megtetszett, hisz’ épített egy közösséget és mozgásra ösztönözte az embereket, megadta azt a bizonyos motivációt, ami sokunkból hiányzott.

Aztán jött 2013 és az első evezős wod. Itt már sokan beszéltek arról, hogy a feladatok írását vajon mennyire befolyásolják az eszközgyártó cégek. Józsi Bácsi az alap felszereltségű garázsával, több 100 km-re egy normális edzőteremtől, nem tudta teljesíteni a feladatot.

Na és persze minden terem elkezdett evezőpadra gyűjteni, ami valljuk be egy nagyon jó eszköz de, nem olcsó, és ha termed van akkor nem is elég egy.

Persze ez is a fejlődés része, a CrossFit mint cég, próbál egyre változatosabb feladatokat csinálni, ehhez meg a legjobb megoldás, ha új eszközöket von be a wodokba. Azok, akik korán kezdték ezt a sportot emlékeznek még, hogy a felülés vagy az air squat mindennapos feladat volt, mint a fekvő és a burpee is. Ezeket hamar meg lehet unni így, ha az elején lázadtunk is a drága eszközök miatt, később megbékéltünk vele, hiszen a javunkat szolgálják.

Aztán jött a nagy szerelem Dave Castro és a Dumbbellek között. Kicsit olyan volt, mintha az lenne az egyetlen szándéka, hogy minél nagyobb meglepetést tudjon okozni. Ez amúgy a Crossfit egyik alapja is: „készülj fel a váratlanra”. Na de a regionálist megrendezni súlyemelés nélkül? 

Idén ezeket sikerült vegyítenie és még azzal meg is spékelte, hogy egy kis ismétlés számos, 3 gyakorlatos wodot, elhúzott 20 percig. Igazi alkar gyilkos, jó sok körös wod lett, aminek a közepén sokan elkezdenek gondolkodni: „ezt miért nem elég csak 10 percig csinálni?” Persze tudjuk, kellenek a hosszú wodok, aerob állóképesség, monotonítás tűrése, plusz az edzőknek is van esélyük megenni egy szendvicset vagy elfogyasztani egy jó meleg kávét.

De miért dumbbell?

Jobban fejleszt? A féloldalas terhelést, mi is szoktuk alkalmazni, hiszen a hétköznapi életre jobban fejleszt. Azonban a súlyemelő gyakorlatok dumbbellel esetlenebbé vállnak, a kisebb súly miatt sokszor a technika is elveszik és „csak rántsd fel karból azt jó van” hozzá állást idéznek.

Na és akkor jön a súly, férfiaknak 22,5 kg.

Lehet, csak mi vagyunk az egyetlen terem de mi 10, 15, 20 és 25 kg-os dumbbellekben gondolkodunk, köztest nem vettünk. Akkor most megint egy openért kezdjünk el költekezni? Persze nem olyan vészes a kézisúlyzó, még mindig jobb mint egyy assault bike, de megint az a gondolat motoszkál bennem, hogy ez az eszközgyártóknak milyen jó lesz.

Aztán kijött a 18.2 dumbelles guggolásaival, de végre a B részben egy jó kis súlyemelő gyakorlat. De várjunk csak! Ha már eleve ott a rúd, amit át kell ugrálnom, akkor miért nem lehet azzal guggolni? Helyette esetlenül a vállamra fektetem a kézisúlyzókat és ide – oda rohangálok, a rudat hol átugorva, hol kerülve, hol átlépve. A cél itt lehet, hogy az volt, hogy minél röhejesebben nézzenek ki a nagy darab crossfitterek? Hát sikerült!

Tudom, tudom, elégedetlenek vagyunk, mindenki azt szeretné csinálni, amiben a legjobb, de ez nem erről szól. Legyél edző vagy sportoló felteheted a kérdést minden wodnál, hogy ez most mit fejleszt?

Erőállóképesség?

Erő?

Gyorsaság?

Ügyesség?

Az igazság az, hogy ha jó akarsz lenni a wodokban, akkor a fájdalommal szembeni tűrőképességedet kell fejleszteni. Egy wod fáj, méghozzá nagyon, de ezt csak akkor tapasztalod meg ha a 6. holtpontnál is csak az van a fejedbe „ha belepusztulok sem hagyom abba”. Ilyenkor elkapsz valamit, amit hívhatunk „Flow”-nak vagy simán adrenalinnak, ami csak visz előre, és a hétköznapi élet kisebb – nagyobb problémái szépen eltörpülnek, és a végén ott fekszel, fáradtan használhatatlanul, de büszkén, mert végig csináltad és leszarsz mindent. Na ezért szeretjük Dave Castroékat és az álltaluk kitalált wodokat.

Jó wodozást mindenkinek!

További cikkeink