Cikkeink

Kettlebell közérthetően (1. rész)

Miért, hol és hogyan?

Mára az edzéseink egyik fő eleme a Kettlebell. De miért is? Azért járunk a terembe, hogy életerősek és egészségesek legyünk, veszítsünk a felesleges zsírból és felszedjünk némi izmot miközben erősebbekké válunk és javul az állóképességünk. A legtöbben ezekkel a célokkal érkeznek, az edző pedig egy füles vasgolyó lóbálását, fej fölé nyomását vagy a súllyal guggolást javasolja. Sőt az eszköz olyan jól működik, hogy a Kettlebell edzéseinken az alapgyakorlatok elsajátítása és a képességfejlesztés akár évekig is eltart, miközben szinte semmilyen egyéb gyakorlatra nincs szükség, a saját testsúlyos elemek is pusztán kiegészítésként szerepelnek a bell mellett. De mit is keres egy halom füles ágyugolyó a modern edzőtermekben? Miért nem felel meg a jól bevált súlyzós edzés és saját testsúlyos gyakorlatok? Hogy segít ez a furcsa eszköz a céljaink elérésében? Nos, mielőtt részleteznénk a Kettlebell gyakorlatok hátterét, elsőként tegyük tisztába mivel is állunk szemben.

 

 

Girya

Ez a kettlebell orosz megnevezése, és bár elképzelhető, hogy hallottad már, hogy a kettlebell Oroszországból származik, azt talán nem is sejted, hogy ott már több mint 300 éve használják a sportolók képességfejlesztésére, az erősemberek a cirkuszban vagy, hogy a katonai kiképzés sarokkövét képezi. A girya először nem is edzéseszköz volt, hanem ellensúly a mezőgazdaságban használt mérlegekhez (pont mint a zöldségesben a régi típusú mérlegnél). Az orosz mértékegység szerint Pud-ban mérték: 1 pud = 16kg – innen a 4kg-al osztható méretek. Az oroszoknál 1, 1,5 és 2 pud-os súlyok voltak, és azt vették észre, hogy akik ezeket a gömbsúlyzókat emelgetik rendkívüli fizikai erőt és állóképességet fejlesztenek. Az első bellek még nem is voltak alkalmasak edzésre, mivel túl szűk volt a fülük a legtöbb mai gyakorlathoz. A férfiak természetesen versenyezni kezdtek; ki az erősebb, ki tudja többször kinyomni, vagy a hagyományos „fogd meg a vodkám és ezt figyeld” mutatványokkal. A kettlebell az idők során bekerült a cirkuszba és a korabeli birkózók és erősemberek körébe, illetve a katonaság kiképző programjába. Rájöttek ugyanis, hogy a kidolgozott gyakorlatok olyan általános fizikai képességeket fejlesztenek, amik bárhol felhasználhatóak. Egy kutatásban (Voropajev, 1983) azt vizsgálták, hogy főiskolások két csoportja, hogyan teljesít a fegyveres erők általános testnevelési tesztjein. A kontrol csoport a katonai felkészülési protokollt alkalmazta, mely fókuszában a mérni kívánt feladatok álltak: húzódzkodás, helyből távolugrás, 100m sprint és 1km futás. Ez idő alatt a kísérleti csoport kizárólag kettlebellezett. A felkészülést követően a kettlebelles csoport mindenben győzedelmeskedett. Később Amerikába is eljutott az eszköz, majd továbbfejlesztették és rájöttek, hogy ha két bell közé rúd kerül, akkor kétkezes eszközként is használható. A golyóról lekerült a fül, és kész is volt a ma is ismert Dumbbell. A gömböket később tárcsákra cserélték, hogy egy eszközön belül is állítani lehessen a súlyt, ami ezután következett az már a modernkori súlyemelés, erőemelés és testépítés története.

 

 

Pavel

Ha hallottál már a kettlebellről, akkor Pavel Tsatsouline neve is ismerősen kell, hogy csengjen. A tárcsás súlyok, majd a fitness gépek megjelenésével és elterjedésével a kettlebellek hatalmas ereje rejtve maradt, mígnem Pavel, az egykori orosz Specnaz kiképzője Amerikába próbált szerencsét. Titkos és roppant hatékony orosz nyújtási technikákat kezdett el oktatni, mely felkeltette egy amerikai vállalkozó figyelmét. Amikor Pavel Oroszországból megkapta a 24-es belljét, és megmutatta új barátjának, elkezdődött a modern kettlebell világhódítása. Pavel kételkedett, mondván ennek az eszköznek a használata túl kényelmetlen és nehéz, túl kemény az amerikai csillogó edzőtermek sportolóinak, végül Marty Gallagher, legendás erőemelő edző unszolására írt egy cikket, ami megjelent az akkori erőedzés egyik keményvonalas magazinjában a MILO-ban (Vodka, uborkalé, kettlebell és más orosz mulatságok.) A cikk remek fogadtatásra talált és nem sok kellett hozzá, megalakult az első kettlebell instruktor képző rendszer az RKC (Russian Kettlebell Challenge) és Pavel egyre több kötete elkezdtek megjelenni a témában. Az RKC világuralomra tört és elkezdte oktatni az ősi orosz módszert, ami elérte Európát is. Nálunk az első képzést 2008-ban tartották, mely Lakatos Péter Master instruktor nevéhez fűződik, és talán nem is tudod, de Magyarország azóta is Európa kettlebell központjaként funkcionál. 5 éve az azóta sikeres vállalkozó és a sztáredző Pavel útjai különváltak, így az RKC by Pavel márkanév megszűnt, a világ kettlebellesei pedig majdnem teljes egészében követték Pavelt az új rendszeréhez csatlakozva, aminek neve StronFirst. Ezért van, hogy ma StrongFirst oktatókkal találkozhatsz.

 

A „Kettlebell közérthetően (1. rész)” cikkünk folytatódik egy második rész formájában ide kattintva.

További cikkeink